Plazma kesim, alaşımsız çelik, paslanmaz çelik, demir, alüminyum gibi tüm iletken ürünleri en az zahmet ve maliyetle kesmek için son derece önemli bir yöntemdir. Çalışma mantığının temelinde iyonize edilmiş bir gazın plazma formuna dönüştürülüp kesilecek bölgeye doğru bir elektriksel kanal oluşturması yer alır. Plazma kesim işlemi ise son teknoloji ile geliştirilmiş plazma kesim makineleri ile gerçekleştirilir.
Kesim sürecinde kesilecek olan malzemenin türü ve kalınlığına göre makine içinde kullanılacak olan gaz tipi ve basıncı değişebilmektedir. Bununla birlikte oksijen ve hava gibi sıkıştırılmış gazların bir kısmı elektrik arkı tarafından iyonize edilmektedir. İyonize edilen gaz ise plazma makinesinin kesici ucu ile işlem uygulanacak olan malzeme arasında oluşan hat üstünde istenilen kesme işleminin gerçekleşmesine olanak tanır.
Plazma kesim için ihtiyaç duyulan en önemli kriter ise sıkıştırılmış gaz olarak bilinmektedir. Bu işlem için farklı gazlar kullanılmasının yanı sıra en yaygın olanı plazma gazı basınçlı havadır. Basınçlı hava birçok atölyede ve imalathanelerde bulunduğu için tedarik edilmesi çok da zor değildir. Tedarik edilmesinin kolay olması ve ulaşılabilir olması ile yanıcı ve yakıcı gazların kullanımının önüne geçilebilmektedir.
Hem sağlık açısından hem de çevre açısından düşünüldüğünde ise basınçlı gaz ile bir kesim yapmak çok daha sağlıklı ve çevre dostu bir işlemdir. Durmazlar olarak bu yazımızda plazma kesim nasıl çalışır ve lazer kesim ile farkı nedir gibi konuları ele alacağız.
Plazma Kesim Nasıl Çalışır?
Plazma kesimde, sıcak ve hızlandırılmış plazma kesim işlemi yapılacak elektrik iletkenliği yüksek madde yüzeyine uygulanır. Bu kesim tekniği sayesinde alüminyum, çelik, sac, bakır gibi iletken malzemeler çok keskin ve kusursuz bir şekilde kesilir. Plazma kesim makineleri, yüksek hızlı hassas kesimi ve düşük işletme maliyeti ile büyük sanayi firmaları ve daha birçok alanında tercih edilmektedir.
Plazma Kesimin temel kriteri, kızdırılmış ve elektriksel olarak iyonize edilmiş bir gaz tarafından kesilecek malzemeye doğru bir elektrik kanalı oluşturulmasıdır. Bu elektrik devresi topraklama barası ile topraklanır ve bu da sistemin çalışmasını sağlar. Bu sistemin çalışması ile kesilecek olan malzemenin cinsine bağlı olarak Oksijen, Hava gibi sıkıştırılmış gazlar kullanılmaktadır. Elektrik arkı ise gazın içerisinde gazın çıktığı delik (nozul) ile malzeme arasında şekil alır. Elektrik arkı gazın bir kısmını iyonize ederek plazma ile malzeme arasında elektriksel kanal oluşmasını sağlar.
Elektronlar bu elektriksel kanalı kullanarak kesici torçtan malzemeye doğru gider ve malzemeyi eritmek için yeterli ısıyı oluşturur. Bu süreçte ise yüksek hızlı plazma ve sıkıştırılmış gaz, erimekte olan metalleri püskürterek yüzeyde pürüzlerin oluşmasını önlemektedir.
Plazma Kesim ile hem ince hem de kalın malzemeleri kesebilirsiniz. El plazma kesim makineleri ile 38mm kalınlığa sahip çelik tabaka kesilebilir. Bunun yanı sıra plazma kesim makinelerinde 150 mm kalınlığa kadar kesim yapılması mümkündür.
Plazma Kesim Avantajları Nelerdir?
Çelik, demir, alüminyum gibi metallerde istenilen ölçü ve şekilde bir ürün elde etmenin etkili yöntemlerinden birisi de plazma kesimdir. İmalathanelerde, atölyelerde ve tamirhanelerde bu yönteminin kullanılmasının birçok avantajı bulunur. Bu avantajlardan birisi de üretkenliktir.
Daha kısa sürede daha fazla kesim yapmak muhtemeldir. Daha kısa sürede daha fazla ürünün kesimi demek bir imalathane için daha kısa sürede daha fazla ürünün üretilmesini ifade eder. Bu durum ise daha az insan gücüyle daha fazla üretim anlamına gelir. Böylece bir imalathane veya atölye düşük işçilik maliyetiyle çok sayıda iş çıkarır.
Plazma kesimin üretkenliğe bir başka katkısı ise kesim öncesinde bir ön tavlama işlemine ihtiyaç bulunmamasıdır. Bunun anlamı ise kesilecek olan malzemenin kesim öncesinde herhangi bir ısıtma işlemine maruz bırakılmaması anlamına gelmektedir. Kesilecek olan metalin ısıtılarak belli bir derece sıcaklıkta kesilmesi hem işin zamanını hem de zahmetini artırır. Isıtma işleminde oluşabilecek muhtemel bir hatadan dolayı malzeme zayiatının da önüne geçilebilir.
Kesim sürecinde olduğu gibi plazma kesim, işlem sonrasında da büyük kolaylık sunar. Son dönemlerde gelişen teknoloji ile plazma kesim makinelerinin kesme torçları çok daha hassas ve temiz işlere imza atmaktadır. Böylece kesim sonrasında temizlenmesi gereken cüruf oluşmaz. Kesilecek malzemeye en az güçle en iyi kesim gerçekleştirdiği için de kesim sonrasında yüzeyde bir yamulma, eğilme, bükülme gibi olumsuz durumlar olmayacağı için kesim sonrası bir düzeltmeye gerek kalmaz
Bu kesim yöntemi çevresel ve sağlık yönünden avantajlar sunar. Bunların yanı sıra makineler de kullanılan gazın tehlikesiz olması iş güvenliği açısından da büyük avantajdır. Kullanılan gazın patlayıcı ve yanıcı olmaması ise iş yerinde meydana gelebilecek bir patlama veya yangının önüne geçer.
Plazma Kesimin Önemi Nedir?
Plazma kesim avantajları sayesinde birçok metalin kesimi için tercih edilmektedir. Bu avantajların hemen hemen hepsi paslanmaz çelik kesimi için de birer avantaj sunar. Bu avantajların yanı sıra plazma kesim çelik kesiminde büyük işçilik hatalarını da önler.
Plazma kesimin bir diğer önemi de kesim sonrasında doğru sonuçlar ortaya çıkarmasıdır. Kesim öncesinde belirlenen ölçüler kesim sonrasında da aynı şekilde işe yansıdığından herhangi bir yanılma veya pay gibi bir durum söz konusu olmaz.
Durmazlar olarak bu yazımızda, plazma kesim ve plazma kesim makinesi avantajları hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaştık. Durmazlar makineleri ile tüm engelleri aşarak tüm zorlukların üstesinden gelmeniz mümkündür. Dayanıklı, esnek ve yenilikçi makineler üreterek iş süreçlerini birleştirmek temel amacımız. Tüm makinelerimizde mükemmelliği hedefliyor ve kusursuz makineler üretmek için müşterilerimizle iletişimimize önem veriyoruz. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.